Wednesday, December 30, 2009

aGaK LaMa..

okeh agak lame gak en tak update blog nie.....sejak da abis praktikal ni mmg malas sgt nk update blog..maklumlah kalu dulu boring tade keje bleh update blog..ni tak de dah..ha3 malas sgt2..keh skang tgh dok kat umah menghabiskan cuti yg tinggal sebelum masuk ke poli..dan mmg boring gak ah dok umah je tak wat ape...repot da siap..alhamdulillah walauun tak complete mane bleh lah diterima gak..ha3...skang ni keje aku asik on9 kt kedai makcik aku sebab situ ade wireless free..ha3 amik kesempatan ah nie en...selalunye aku bukak fb ngan ym je pasal nk men farmville n fishvilee...ha3...keh smpai sini je ah t pape hal aku cite lagi keh..chow

Wednesday, December 23, 2009

tHe LaSt DaY..

 Keh da lame giler2 en aku tak update blog nie..bese ar korang da nk abis ni mcm lak keje yg datang..haduiii..keh kalu nak cite bab markah aku dpt mmg sikit lah en ....tp pape pun tengs kak akma kos bg sye hadiah n komen2 yg membina..ha3..so bru la terasa macam sedih pun de gak pasni tak dpt nk dgr akak2 n abg2 nie jadi giler...ilang tensen..takpat nk bekfes ngan kak ijot lagi..(kak ijot kalau bekfes igt saye) hak3..tak pat nk dgr luahan ati kak shana lagi..hik3...takpat nk tgk muke kak akma yang buat mcm aku nie tak wujud je bile tade keje..tp tu aku suke takle die kacau aku on9 ke ape ke..hak3 kesitu lak...so nk ucapkan time kasih manyak2 kat akak2 n abg2 ni yg byk tlg aku kt sini pastu yg kacau aku wat repot pun ade gak ..macam lah dorang tanye, pastu kak dila. kak za n the most beutiful sis here kak linda sebab kongsi maklumat pasal jabatan nie...pastu abg sofian ni lagi takleh blah..die bile tgk aku main fville jer die tanye cmne main nie...pastu aku siap ajar die..yang pokok ni kalau da berbuah tu da masak so bleh harvest..yang kt tanah tu plak nk tau dia masak ke tak tgk die ade tulis fully grown pastu die tanye cmne nk dpt byk coin aku visit farm korang sume aku tunjuk aku harvest lak aku bersihkan lah mmg detail giler aku terangkan kt abg nieh, lagi sorang abg jeli..asal aku men game ke un9 ke die mesti kate peh tiara men fv bile kuat2 plak tu malu aku..pastu gelak.....pastu dengan general manager kt sini yang asal nmpak muke aku je nk mintak pokok la itik la kt farmville..haduiii pastu gelakan aku...n nk mintak maap gak la kt dorang nie en kalau ade silap ke mase buat keje lmbat buat ke sori sgt2...papepun mmg best dpt jumpe korang walaupun l.i aku tak sberapa mane en...n to my big bos mr karan merry krismas to u....n to kak akma thank a lot sebab ajar saye macam2 n beritahu saye ape yg patut bile da mule keje nanti...n byk juga ajar sye bende2 baru dlm bidang su nie..tengs akak...n tengs jugak for your present... dan lastly tengs to all lah..brape byk tengs da..hope dpt jumpe korang lagi..ala tak jauh pun ngan umah aku..hik3..chow lu...

Sunday, December 13, 2009

fUhhhhhhhhhhhhh



fuhh entry.........ceh2 sebenarnye aku ni haa penat update blog nie dari mggu lepas n arini barula siap rasenye lah kan..da tak sanggup nk upload ape2 lagi dah..penat giler....aku tukar template masukan widget mane yang patut pasal widget sume ilang en bile tukar template..so terpakse la mencari balik kat tenet tu widget2 yang patut diletakkan ke dalam blog nie...hurmm aku rase ok la kot template yg baru nie..mals da nk tukar2 lagi..tggu lame dulu bru tukar...hik3..hah...tu je kot nk cite...ni aku selitkan gmbar spongebob, bersempena blog aku pun name spongebob en...hak3

Thursday, December 3, 2009

CELCOM YG BAKAL KU TINGGALKAN



Okeh da lame gak aku tak post en..keh sebenarnye tade bende ar nk cite...aku cite pasal tempat l.i aku lar yeak yang bakal aku tgglkan..huk3 sedih la plak..he3 tp agak suke jugak nk abis..ha3 ntah ape bende aku cakap ntah..
k sebenarnye ok l.i kat sini dengan perangai akak2 ngan abg2 kt sini yang macam budak2 kdg2 seronok plak keje kt sini even aku tak kamcing ngan penyelia aku at least aku bleh ngam ar ngan akak2 kt sini itupun da kire cukup bagus bagi aku..yang penyelia tu lantak lar..aku tak kesah..ha (tak baik au tiara ckp cmtu) tade la aku bukan tak try nak ngam ngan die tp mmg da die yang macam tak nak cube gak so biar la kan aku bergelak ketawa ngan org len..tp bile bab keje aku rase mcm rapat plak die nie ngan aku..adoii pelik2 bleh gelak2 lagi tu dlm bilik die..tp bile keje da settle da senyap kitorang..pelik kan??tp pape pun penyelia aku ni kire ok la tak garang sgt, tak marah aku sgt bile buat silap tp keje die mmg cerewet ckit tu kdg2 aku bengang en tp time tu je la..ok la sib bek dpt die..amin..alhamdulillah..hik3
okeh memandangkan skang aku nk tinggalkan tmpat nie agak berat gak la nk blah en ye la pasal tak leh nk borak2 gelak2 ngan akak2 nie lagi..ak mmg nk blah pulak pasal aku sgt boring bile dorang sgt bz..bile tade keje mmg aku rase nk blah sgt..tp takpe la nk abis pun habis la en.idop kene diteruskan gak kah3 ayat tak leh blah..
then byk gak ilmu aku dpt kt sini ilmu yang pasal su pasal studio rakaman pun ak dapat gak..hak3 bonus tuh..tp ckit je la..
so bg aku alhamdulillah keje kt sini pasal org2 die pun baek just ade segelintir tu yang macam ape ckit tu biarkan lah mereka jangan dilayan..
ok la da jauh melalut da nie..nie je aku pat cite pasal tmpat aku l.i nie...takleh cite lebih2 kang merepek jadinye..
k wa chow lu lah...arioooossssssssss

Wednesday, November 25, 2009

DUA2 BANGANG NK MAMPOS..

Aku gelak lu au..kah..kah...kah..1st time aku bace bende nie mmg terburan gelak aku weh...tak sangka org cmni pown ade..haduiiii

SO KORANG BACE BAWAH NIE

Pak Pandir adalah seorang anak yang baru sahaja mendapatkan harta warisan setelah ayahnya meninggal. Tetapi dia bingung di manakah ia perlu simpan wang tersebut. Hendak simpan di bank takut kalau banknya bankrupt. Diletak dibawah bantal, nanti diambil pencuri.

Setelah berfikir cukup lama, akhirnya ia mendapat idea. Ia menanam wang itu dibelakang rumahnya, lalu memasang papan peringatan yang sangat besar “TIDAK ADA WANG DISINI!”. Ternyata temannya Pak Pandir yang bernama si Luncai melihat apa yang dilakukan Pak Pandir.

Setelah lewat tengah malam, Luncai pun menggali tanah itu untuk mengambil wang tersebut. Setelah ia mendapatkan wang tersebut dan supaya tidak dicurigai, maka Luncai mengganti tulisan yang ditulis Pak Pandir dengan ayat “BUKAN LUNCAI YANG AMBIK”.

so ape kate korang??bangang due org mamat nie..

Monday, November 16, 2009

AKAK2 YANG CERIA MACAM RIBENA...


okeh..korang lupekan la yea post aku yang mggu lepas tuh..tu da jadi sejarah da...keh3..
k nie nk cite la en korang nmpak en akak dua org kt atas nie??haa dorang nie mmg sempoi, ceria...
yang india tu name die kak venuka kitorang pggl kak v je yang lagi sorang tu kak sahana..haa yang kak sahana nie yang selalu mengadu kt aku maslh keje die yang byk..hak3..aku pun dgr je lah...aku selalu ym ngan die..ngumpat pown ade gak..hak3...gmbar ni mase kitorang makan2 mmg kt department aku nie tiap2 mggu wat jamuan so ape lagi amek kesempatan la en...mase nie kitorang bercerite la ape2 aje...n aku takleh tahan akak 2 org nie kalau bercerite mmg nk pecah ofis tu...aku pun menambah lagi cerite dorang tu ape lagi kt ofis tu dgr sore kitorang je la...tak pandang kiri kanan pun maen gelak je..ye la bukan selalu aku dpt jumpe dorang cmni...tmpat aku ngan dorang jauh gak..kdg2 je jumpe...perghh mmg best time nie hilang tensen pun de gak...aduiiiiiiiiiiiii....bile org laen da abis makan kitorang tak abis2 lagi..tu la tergelak je lebih...aku yang snap gmbar ni tu yg aku tade tuh..kih...pape pun l.i tade la bosan sgt bile berborak ngan dorang nie.....k la chow....

Thursday, November 12, 2009

TIBE2 JE...


citenye cmni..semalam aku bukak la blog en tgk blog2 korang..pastu aku terpandang la satu blog kawan aku nie...bile aku tgk je posting2 die aku rase sangat terase tak tau nape bleh jadi cmtu..tbe2 je..bukan terase pasal die jahat ke ape die baik aku terasa sedih pasal die ngan aku jauh gler perbezaan..die lebih better dr aku dr segi kehidupan, paras rupa segala2nye lah..mmg die beruntung..aku bukan jeles cume selepas aku tgk gmbr yang die post tu aku rase diri aku kecik gler nak banding ngan die macam tak layak je nk kawan ngan die ouh..mmg semalam macam nk nangis pun ade gak..aku tak tau nape bleh jadi macam nie...aku nie keras ati gak..ntah kenape tgk post die tersentuh hati aku..jgn salah sangke plak aku terase or sedih bukan sebab die jahat ke ape yea..cume ye la die jauh berbeza dari aku...soo mmg aku rase semalam aku rase sgt2 terasa hanya tuhan je tau...so aku takleh nk g tau sape nanti salah faham plak..tp pape pun aku bersyukur sebab bukan sume orang yang tgk darjat en...hurmmmmmmmm

Thursday, November 5, 2009

OFIS N MEJE AKU..




ni le meje aku bapak bersepah en..mase ni byk keje..

                                       tersnap gmbar abg ni lak..tgk tu sume bz dok pandang je laptop tu

Wednesday, November 4, 2009

BUAT DO NO JEW.......

haaa aku nk gelak lu yeak....ha3...cm ni tau td lunch aku balik la umah en..
pe lagi makan ar..alang2 umah dekat en...ni terjadi bukan kt umah tp mase nk balik ofis balik....
mase tu ujan renyai2 au..aku pun terkedek2 ar jalan..ye ar bukan basah sgt pun...sekali apa nk sampai da celcom nie..tibe2 je ujan tu laju lak..erk laju??eh lebat...he3..aku pun berteduh la kt company len...pastu da renyai lik aku jalan lar balik celcom...pastu die laju balik..aduiiiiiii..aku tak kire aku jalan je..da2 tgh lintas jalan tu en ak takle pandang kiri kanan nk cepat en..sekali kene HOONNNNNNNNNNN..ha amek kau men lintas je lagi..tp nk smpai tepi da time tu..aku gelak n buat dono je weh cm tade pape padahal agak malu gak tuh........hik3.....tak leh blah...nk elak ujan sekali kene hon seb bek tak kene langgar....nasib2..

Thursday, October 29, 2009

??????

ermmm arini ari JUMAAT..............................
haa tu je nk cakap..........................hak3..................
nape takleh???

Tuesday, October 27, 2009

SABA YEA SABA...takleh saba gler da nie..!!!

nie aku nak cter..kes nie terjadi mggu lepas kowt..ari kamis...BAPAK BENGANG weh...
cmni mule2 aku minx la cuti en ade hal kt kg so pastu die bagi....tup2 die tau aku cuti esoknye terus ko melambak keje die bagi...die bagi keje tu tak jadi masalh bg aku..mmg aku nk keje..tp yang buat aku makin benci ngan die adelah die anggap aku nie robot yang boleh settlekan keje tu dalam secepat yang boleh..da la keje tu berat, banyak n memenatkan..kot iye pun bg la aku rest sekejap..da la mse tu aku tak sihat sgt..aku batuk n sakit dada..bukannye die taktau aku sakit...dgr pun buat bodo jer...ERGHHHHHHHHHH GERAMNYERRRRRRRRRRRRRR................tp dlm ati saba je lagi nie..................nak tau ape keje die suh buat.....mule angkat sume fail yang lame2 dalam bilik die pastu aku pun buat lah...mmg melambak fail tu...tak settle lagi die suh buat label fail..aku buat gak..n da settle die suh buat index la tuk fail2 tuh..perghhhhhhhhhh ni nak membunuh aku ke ape...pastu ble aku tanye nak taip ke kak??die bleh jwab iyerrrrrdalam nada marah..mane tak bengang weh aku tanye baik2 au.............sejak ritu mmg aku mals nk layan die lagik da...keje die suh aku wat je..........mlas nak layan die..........pastu salah sikit nk mara2........ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH arini kene taip label tuk sume fail yang ade dlam bilik die tu pastu nk kene tmpal..bukan skit bayak gler...........aduiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii cepatla abis l.i nie...........da tipis gler saba aku da nie.........ade org len gak yang tak suke ngan die nie..aku ingat aku sorang jer.............ha3................papepun...........minx2 bleh saba lagi 2 bulan nie...............huh

Thursday, October 15, 2009

GEMPAK TAK WEH GMBAR NIE...


pepatah MELAYU PUNYE....

1] TERLAJAK PERAHU BOLEH DI UNDUR, TERLAJAK KERETA PUN BOLEH UNDUR,     TERLAJAK KAPAL TERBANG TAKDE GEAR REVERSE……SORRY.


2] BERSATU KITA TEGUH, BERCERAI KITA KAWIN LAGI!!!

3] SEBAB MULUT SANTAN BINASA, SEBAB MULUT JUGA ….. NASI PUN HABIS!!!
4] KALAU TIADA ANGIN MASAKAN POKOK BERGOYANG, KECUALI KALAU ADA BERUK ATAS POKOK TU.
5] BIAR MATI BINI/LAKI, JANGAN MATI ANAK ( BOLEH KAWIN LAGI APE! )

6] BERAKIT-RAKIT KE HULU, BERENANG-RENANG KETEPIAN…. KAN TAK PASAL2 TUUU…….
7] KALAU PADI KATAKAN PADI, TIDAK AKU TERNANTI-NANTI, KALAU SUDI KATAKAN SUDI, KALAU TAK SUDI …… BOLEH BLAH……………
8] HARAPKAN PAGAR, PAGAR PUN TAK BOLEH HARAP! SAH2 LAH BENDA TU BESI BUKAN MANUSIA!!!
9] TEMPAT JATUH LAGIKAN DIKENANG, INIKAN PULA TEMPAT KENA ‘SAMAN’.
10] HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG, HUJAN BATU DI NEGERI SENDIRI, KALAU MACAM TU LEBIH BAIK TAK PAYAH HUJAN DAAA…….
11] KALAU TIADA ROTAN, PELEMPANG AJELAH….
12] CARIK-CARIK BULU AYAM, LAMA-LAMA JADI BULU TANGKIS BADMINTON, PASTI AYAM KEBOGELAN.
13] AIR DI CINCANG TAKKAN PUTUS, TAPI KALAU DAGING DI CINCANG TANDANYA ADA KENDURI LA TUUU…..
14] KERBAU BERPEGANG PADA TALI, MANUSIA BERPEGANG GUNAKAN TANGAN ……
15] PINGGAN TAK RETAK NASI TAK DINGIN, KALAU ORANG TAK HENDAK TANDANYA KITA TAK LAWA……
16] TAKKAN LARI GUNUNG DI KEJAR, TAPI KALAU TAK KEJAR PUN GUNUNG TU TAKKAN LARI JUGAK!!!
17] PATAH TUMBUH, HILANG REPORT POLIS .
18] BERAT MATA MEMANDANG, BERAT LAGI AHLI SUKAN YG MASUK ACARA ANGKAT BERAT!
19] SEPANDAI-PANDAI TUPAI MELOMPAT, AKHIRNYA TAK MASUK JUGAK SUKAN OLIMPIK.
20] KALAU ADE JARUM YG PATAH JANGAN DI SIMPAN DI DALAM PETI, BUANG AJE BELILAH JARUM YG BARU.
21] KAJANG PAK MALAU KAJANG BERLIPAT, KAJANG HAMBA TAK PAYAH LIPAT-LIPAT, MAKAN AJE SATAY KAJANG!!!
22] KALAU KAIL PANJANG SEJENGKAL, BELI AJELAH KAIL YG PANJANG SIKIT
23] KALAU TAKUT DI LAMBUNG OMBAK, JANGAN BERUMAH DI TEPI PANTAI, BUAT RUMAH JAUH-JAUH SIKIT DARI

PANTAI….

 
ni cilok gak

NAK GELAK PLAK..

1. When ur life is in darkness... ...
    Pray 2 God and ask Him 2 free u from darkness... .. and
    If u r still in darkness..Pls pay ur TNB bill.


2. When a man opens the door of his car for his wife,
    You can be sure of one thing;
    Either the car is new or the wife.
3. An angry china man entered a shop and shouted :
    Where's my free gift with this cooking oil?
    Shopkeeper : What free gift??
   China man : Oi, here got put "Cholesterol FREE!"



4. If u need ADVICE, SMS ME,
    If u need DARLING, CALL ME,
    If u need HELP, E-MAIL ME,
    IF U NEED MONEY, Nombor yang anda dail, tiada dalam perkhidmatan kami, TerimaKasih.



Cilok dari internet

MARAH,GERAM.TERKILAN sume ade!!!


Sakit gler ati aku...arghhh geramnye...camni ni die buat kat aku...punye la susah payah aku tolong die..tak reti bersyukur ar die nie....ishhh saba je la...aku ni bukan penyabar orangnye...
ARRGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH...

Thursday, October 8, 2009

PENAT LA JUGAK....



arini aku ade keje yang akak nie bagi iaitu kene taip label name semue ketua2 jabatan kat sini..so aku pun taip la..taip tak jadi hal..pastu print n tampal bende tu kt board yg disediakan...mule2 sbnrnye bende nie die da suruh buat lame da..awal2 masuk ritu..da siap da pastu ritu sume doc ilg so aku pun tak wat la balik en n aku igt die lupe..tup2 tadi die tanye akak ade suruh buat kan ritu??ak pun jawab a ah tp da ilg kak...pastu die kate laaaa asal tak buat balik??takpe buat balik tp akak nak arini jugak tau..so buat la pelan2 da siap pastu print n siap gunting aku tunjuk kt die die kate ok..pastu ble nk tmpal en die kate eh tiara macam kecik je?what do u think..so aku pun jawab la dgn lemah longlainye a ah la kecik plak...so aku buat la balik besarkan kan pastu gunting n tampal semula..kre 2 kali keje la en..tp die la salah die yg cakap ok mule2 so aku print ka terus..tup2 kene wat balik tak ke penat tuh..n membazir kertas n dakwat kt ofis nie...haiiiiiiiiiiii..entahlah

Tuesday, October 6, 2009

BZ LA JUGAK..


lame tak post pape kt blog nie..nie nak cter hal mggu lpas ngan mggu nie la..jumaat lepas aku byk gler keje..dr pagi aku wat smpai la ke ptg tak sudah2..pastu sambung lagi sampai ari isnin baru settle..penat gler weh kejenye..nak tau keje ape??aku kemaskini kabinet fail pastu dokumen2 yg taknak tu aku kene shred(hancurkan) sbb tu sume info penting...jadi aku pun buatlah sekali da kemas2 dokumen yg nak kene shred tu bapak menimbun weh..macam setahun punye kertas tau tak...nak taknak aku pun buat je lar...mule2 tu aku bukak semua stapler2 yg ade kt dokumen3 tuh ngan klip2 sekali kalau tak t die stuck plak...pastu da buat semue 2 aku pun shred la ketas2 tuh..lame gler aku berdiri nk shred kertas tu..berjam nk kenen tunggu ketas tu hancur..da la kene masukkan skit2..penat woh...pastu kene tukar plastik dalam die tu byk kali sbb da penuh..penat nak kene tukar plastik tu selalu...tu keje kleaner tp aku lak kene wat...aduiiii...pnat gler ari jummat arituh...nk patah pinggang aku pun de gak muke aku je la 2 3 ari nie kt mesin shred tuh...tp seb bek jumaat en...mmg aku nk keje tp xde la sekali banyak en...hurmm nasib dak praktikal weh...pastu semalam pun kene wat lagik..buat je la macam ari jumaat tuh...penat mmg penat tapi ade gak bende nk tulis dalam report nie...pkir2 kalau aku xde mesti die susah..yea la keje die byk aku wat kalau aku takde die nk suruh sape en..hak3 bangge plak aku..

Sunday, September 27, 2009

TAK BLEH TAHAN LAGI DA NIE..

waaaaaaaaaaaaaaa boring gler arini da msuk balik keje tapi akak tuh cuti lagik serupe je aku takyah datang..
bukannye ade keje...dok diam jela kt ofis nie....lansung takde keje...ble nak abis l.i nie...
beh bek aku dok umah jage mak aku kalau l.i cmnie sampai abis..keje tak banyak mane pun..
huh...ehemmm sebenarnye en arini first time aku pakai blaus ngan suar slack hik3..saje nk test2 pakai...pakai baju kurung tiap2 ari pun boring gak en...lari tajuk lak...pape pun hope cepatlah abis l.i nie...hurmmmmm

Thursday, September 17, 2009

JOM KTER RAYEEEE....

SELAMAT ARI RAYE PADE SUME MEMBER2 KU N FOLOWER2 KU..HIKHIKHIK...
ampun maaf yeak kalau byk wat salah ngan korang...
kte en member..

Sunday, September 13, 2009

HUWAAA3

bapak boring aku arini..xde keje sangat la...rase nk balik jer..
dorang kt sini sume wat hal masing2..sibuk gler ngan keje dorang..
aku tukang tengok je lar..tak sba nk cuti mggu dpan aku cuti seminggu...
mggu nie pun ramai da staff yg da mule cuti..
t tggl aku je lar kt ofis nie...
owowowoo bile nk abis praktikal nie...

Thursday, September 10, 2009

GELABAH JERK..

arini nk cter pasal smlm..
aku kene jage tempat akak s/u nie yg merangkap bos aku..
die soh aku jage pasal die nk balik lu nk masak kot..
hahaha
die kate bos ade meeting ngan dato tp ade org meting ngan die plak so aku la kene tggu smpai bos turun..
skali lame gler die meeting ngan dato tuh..
org yg nk jumpe die nie asik ckp da lame sye tggu .2x..
aku pun glabah jawab yg bos ade meeting..
byk kali lak tu die tanye..
sabar lar skit..
da la tanye dalam b.i..berterabur aku jawab tp sib bek masih bole difahami..hak3
pastu aku tepon r akak tu tanye cmne nie kak bos tak turun lagi nie klien da bengang da nie..?..
die boleh gelak sambil cakap nie la secretary..aku pun bantai la gelak pasal die pun tak reti nk buat ape2..
mmg aku ckp je ape yg jadik kt ofis nie die gelak jer...
pastu die cakap nie la pengalaman pertama awak jd secretary..ha3..die gelak lagi...
pastu die kate awak balik jer..biar je klien tu tunggu da bos tak turun lagi nk wat mcm mane..
mmg ak ngan die tergelak je kt lam tefon...aku glak kuat lak tu..
rasenye org kt luar bilik tu pun dgr gaknye...
hahahha lantaklah...mmg x bleh blah semalam...MEMANG GLABAH GLER WEH..
sblum tu aku minx cuti seminggu sib bek die bagi je mungkin sebab ganjaran aku jage tmpat die mase die balik kot..
hik3...janji dapat...1 aku suke pasal akak yg merangkap bos aku nie...sume bende sng settle ngan die..die tak byk tanye...kalau aku minx cuti die tanye sebab je pastu ok awak cuti lah...hak3...tp ble keje melambak serius gler weh muke die...takut nk tegur pun de gak.....k sampai sini je kot da panjang gler da entry kali nie...maklumlah da lame tak post entry kt blog nie..huhuhuhuh

Thursday, September 3, 2009

ERGHHHHH!!!

bapak tercabar iman aku rasenye arini...
fuh sabar2 tiara... mane tak bengang en da ku penat2 taip sume dokumen2 tuh..
tbe2 dtg plak technision dorg g btulkan meter tu coz kt sini slalu blackout..
die g tutup suiz tu ape lagi akunye kom terpadam ar skali..
pastu bukak balik sume doc. tu ilang..MASYALLAH...xnk penat plak aku buat mende tu berminggu2..
nie nk kene buat balik la plak...
sib bek bos kate bende nie takyah rushing slamat lar aku..
lagipun bukan slah aku pun..
NAK JER AKU TEMBAK TECHNICIAN TU TADI..
BENGANG GLER NGAN TECHNICIAN TUH...!!
URGHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!

Monday, August 24, 2009

fuhhhhhhh....

penat gler mengedit blog nie yea...
ak edit baik grapik2 yg lame2 tu ganti ngan yg baru....
penat tul nk carik gmbar2 yg best..

Friday, August 21, 2009

CONFIRM X DAPAT KEJE BUDAK NIE!!!

Name: Ah Boy
Age: Still young
Sex: Never. Still under age
Religion: I only have experience praying my cat who dead 2 years before
Race: I love to race, how you know?
Nationality: I don't like National, I prefer Sanyo
IC Number: 6735
Telephone number: House no telephone
Hand phone number: 3310
Address: Penang Jelutong
City : Nor Haliza?
Postcode: I never post anything
State: In my family, I am 2nd
Country: I love to travel to Canada
Marriage status: Secret
Email Address: Hotmail
Education Background: My teacher said not bad
Working experience: Last time got sell pirated VCD
Father's name: Daddy
Father's IC: You ask him
Mother's name: Mummy
Mother's IC: You ask her
Current Salary: Depends on my daddy mood
Expected Salary: As much as you can pay
When can start work: Depends on my mood
Highest qualification: Ya, very high
Grade: Ya, very high
College/University: College
Signature: Can I use chop?


ni pun cilok gak..hehehe

TEKA-TEKI YANG PERLU DIBERI PENAMPAR!!!

1)Lubang ape yang rasanye hangat,nikmat dan nyaman?
Answer: LUBANGun pagi2, tarik selimut pastu lu tido balik....

2) Minyak ape yang disukai oleh lelaki?
Answer: MINYAKsikan pertandingan bolasepak Liga-M opp!!! salah EPL laaa

3)Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Answer: Kuih salah bikin.

4)Binatang ape yang power dlm bab berKarate?
Answer: Kuda belang....cube kira brape black belt dia ade.

5)Siape yang menemukan dompet kulit?
Answer: Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.

6)Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Answer: Pintu yang ade tulis 'TARIK'

7)Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Answer: Pembohong...

8)Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati'?
Answer: Usus

9)Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Answer: Kutu rambut

10)Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Answer: Neneknye si katak

11)Kenape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Answer: Sbb lelaki ni kan 'buaya'

12)Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Answer:Sekretari baik..................'Selamat pagi Boss' Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni Boss'

13)Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Answer: Dua-dua tak kenal korang...heheheh

14)Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Answer: Tukang gali kubur

15)Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Answer: Tahi hidung

16)Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Answer: Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

17)Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Answer: Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile ape...

18)Gajah terbang dengan ape?
Answer: Dengan susah payah......



heheheh aku cilok dari internet

Thursday, August 20, 2009

SUDAH DATANG!!


Ha bulan pose datang lagi....tak sabaar plak nk puase yeak??
ermm marilah kte bersama-sama menyambutnye dengan penuh rahmat...
ermm sebulan pose bermakne 30 hari kalau abis pose kre da 2 bulan prakrikal...
haa maknenye da nak abis praktikal...huhuhu(kesitu plak perginya)kuangkuangkuang..
papepun SELAMAT MENYAMBUT BULAN POSE kpd korang sume...

Wednesday, August 19, 2009

BEST LA PLAK RASENYER..

arini aku amik cuti separuh hari stat dari tengahari nie..
ade hal la pulak..
smlm cuti satu hari pun ade hal gak...
sib bek la kak akma ni jenis yang sempoi je en..
x byk tanye...senang je minx cuti ngan die die kate"cutilah dulu borang2 nk kene isi tu ble2 pn bleh"heheheh..
mmg sng deal ngan die...
mmg best rasenye asik nk cuti je..
coz bukan ade keje sgt pun kt sini skit2 je adelah..
same je kalau tak datang pun...huahuahua

Monday, August 17, 2009

NAK PECAH MEMIKIRKANNYA

adoi ni ade satu problem nie...nk wat report l.i punye pasal lar...
ponig botul palo den haa..aku dapat background company l.i aku tuh dalam b.i tp aku wat report dalam b.m....entahlah tak tau cmne nak wat..
da tanye akak yg da l.i die kate kene translate sebab dia rase tak leh campur...
ARGHHHHHHHH banyak tu nk kene translate kot pandai b.i takpe la gak...
TOLONGLAHHHHHHHH

Thursday, August 13, 2009

MULE BALIK DA....

arini mule keje balik...semalam ngan kelmarin aku cuti 2 ari..
demam panasa daaa...best mmg best x yah g ofis..
heheheehe...arini da msuk balik...da boring balik..
huahuahauahuahua...
tak banyak keje pun arini.... dok diam je lah...
bagai menunggu KERJA JATUH KE RIBA
hahahahahahha!!!

Thursday, August 6, 2009

KLAKA GLER...

arini mmg klaka lah...
aku g la blik bos aku die pggl..
da tgh2 die cakap ngan aku..tumit kasut aku patah la pulak...
mmg malu tahap gaban lah...
adoi seb bek die tak nampak..
aku jalan pelan2 g kat meja aku...
pastu terus tukar kasut len.. seb bek gak bwk kasut spare kalau tak..
ermmm tak tau lah..
tp mmg aku dari tadi asyik tergelak jer...
seb bek da ari jumaat...bleh bli kasut baruuuuuu.....

Monday, August 3, 2009

RAMAI2 KTE G MANDI

best gler mase nie....mcm pantai tu kitorg yang punyer..x ramai org..release tension la katekan...mase ni kitorang masih pekse lagi tp gab jauh gak ktorang g la pantai..hikhikhik..x sabar nk g lagi...

Sunday, August 2, 2009

CERITA SERAM!!!

Sebuah kisah benar yg terjadi dan tak dpt dilupakan oleh penulis sepanjang hidupnya! Pesanannya, Hati2lah bila masok ka tandas dan pandang sekeliling dan baca doa masuk tandas supaya anda tidak mengalami apa yg beliau alami. Malam itu, malam Jumaat. Kebanyakkan anggota polis dan penyiasat-penyiasat semua dah balik ke rumah, ada yang keluar makan, ada pulak yang sedang melakukan rondaan atau serbuan di tempat-tempat yang hangat disarangkan jenayah. Aku baru jer balik dari rumah mayat SGH utk mengenal pasti satu mayat yg menurut doktor rumah mayat, adalah Lim Ah Bee, seorang pemandu teksi, yang dilaporkan hilang 7 hari lepas. Memang betul tu lah dia, menurut gambar-gambar yang diberikan oleh ahli keluarganya, yg melaporkan kehilangan Ah Bee kelmarin. Badanku berlengas peluh dan bau busuk dari bilik mayat. Setibanya dipejabat, aku mencapai tuala dan sabun, menukar kasut, dan menuju ke arah bilik mandi. Jam di dinding menunjukkan pukul 12:20 malam. "Apa lah nasibku ini," aku mengeluh... Baru semalam shif pagi, dan hari ini hari cuti aku. Tapi terpaksa bekerja juga. Sgt Hilal terpaksa mengambil cuti tergempar kerana bapanya sakit teruk. Takpelah hari ni hari dia. Besok mungkin hari ku pulak. Sampai jer di bilik air, aku terus menuju ke kamar mandi. Seluruh bilik air tu kosong, sebab hanya 3 orang jer yg bertugas malam tu. Kedua-dua rakan sekerja yg bertugas keluar menghadiri kes. Aku pun melucutkan pakaianku, terus membuka air panas dan membiarkan air itu menbasahi seluruh rambut dan badanku... Tiba-tiba, terdengar bunyi yang aneh, "Pssssttttt." Mula mula, aku fikir salah seorang dari kedua rakanku itu dah balik ke stesyen dan ada di kamar mandi. Aku pun menjerit "Bala, kau ke tu ?" tapi tak ada jawapan. Aku pun sambung menggosok gosok sabun ke seluruh badanku. Kurang dari 3 minit kemudian, bunyi tu ada lagi " Psssssssttttt". Tetapi kini, diikuti dengan bau wangi, seperti bunga mawar. Dentuman hatiku terus pantas, dan perasaan takut menyelubungi ku. Aku pun bergegas mengosokan sabun yang masih ada di tubuhku, ambil tuala dan mengelap seluruh tubuh. Setelah menyarung seluar, aku mencapai baju dan terus membuka pintu. Tiba-tiba, didepan muka ku, bunyi itu datang lagi, kini lebih kuat "PSSSSTTTTTT" ............ diiringi bau wangi yg menusuk hidungku... Aku terpaku, tidak bergerak seketika... Lepas tu barulah aku pandang ke atas..... ***PERHATIAN!!! Pada sesiapa yg lemah semangat, harap hentikan membaca sampai disini jer, kerana kejadian ini memang benar2 berlaku.
Sila scroll ke bawah... > > > >> >
> > >> > > > >> > > > >> > > > >
> > > > >> > > > >> > > > >> > >
> >> > > > >> > > > >> > > > >>
> > > >> > > > >> > > > >> > >
> >> > > > >> > > > >> > > > >
> > > > >> > > > >> > > > >> > >
> >> > > > >> >>
Lalu aku tertawa sendiri... "Cilaka punya perfume dispenser" buat suspend jerrrrrrrr...

dpetik dari internet



PENAT KEJE KAN?? KITA JAWAB TEKA-TEKI DULU YEA..RELEASE TENSION YOUUUU...

Teka-teki: Hitam dan berpeluh.. HA.. Ape2??
Jawapan: semut hitam tengah berjogging.. huhuhu
Teka-teki: Ape benda bila masuk segitiga bila kuar bergulung-gulung?
Jawapan: Seluar dalam ler.. haha…
Teka-teki: Antara kapal terbang dengan kuih lepat liat, mana satu yang paling tinggi?
Jawapan: Kuih lepat liat la… sebab kapal terbang sampai langit je, tapi kuih lepat sampai lelangit!
Teka-teki: Banyak2 kotak, kotak apa yang takleh angkat?
Jawapan: Kotak penalti lah.. wawawa!
Teka-teki: Kenapa Penggali Kubur Gali Kubur Tak Pakai Selipar???Teka.. teka.. kalo terer!Jawapan: Selipar mana boleh buat gali tanah, guna cangkul lar… hue hue hue!!
Teka-teki: Bulu bertemu bulu… kulit bertemu kulit… makin tambah rapat makin nikmat rasanyer!Jawablah kalau bijak sangat!
Jawapan: Haah.. mulalah otak kuning, MATA lah jawapan nyer..!
Teka-teki: 3 kepala, 6 mata, 8 kaki. Apakah bendanya tu?
Jawapan: Koboi naik kuda bawak ayam.
Teka-teki: Masa dia hidup kita menyanyi, masa dia mati kita tepuk tangan.
Jawapan: lilin masa sambut ‘EPI BESDAY’
Teka-teki: Scorpion kaler apa?
Jawapan: Kala jengking lah.. senang pun takleh nak jawab!
Teka-teki: Dalam banyak2 kera, kera ape yang pandai menaip???
Jawapan: Kerani
Teka-teki: Ada sorang imam, tengah semahyang pastu ada sekor anjing lalu kat depan dia. Pastu dia jilat kaki dia, BATAL TAK AIR SEMAYANG IMAM TU???
Jawapan: Mana batal sebab anjing tu jilat kaki dia sendiri!
Teka-teki: 4 orang awek cun berpayung dengan satu payung tapi nape tak basah langsung??Jawapan: Sebab tak hujan… aduhai!

xda keje maa..

arini mmg takde keje langsung...
dok je la layan internet...
tp arini best pasal dapat makan free kt celcom..
dorg wat launching apo ntah..
aku g ngan akak2 nie..
akak2 nie ok la bleh buat kawan sementara tgh l.i nie..
hikhikhik
hope bleh joint venture ngan dorg...
n tak sangka da seminggu upenye kte semua da l.i kan...

BERMULA SUDAH...

arini da stat balik keje..
rase mcm x puas je cuti 2 hari tu..
tapi ok la..
bos pun xde arini..
x tau nak wat ape....

Thursday, July 30, 2009

HANTU TELEFON

Kali ni aku nak cerita pasal kisah hantu di hostel sebuah universiti tempatan. Idak ler seram sangat sampai hantu tu menunjuk muka... tapi kira cara halus ni la yang buat orang bertambah suspen. Ceritanya pendek jer... benda ni berlaku kat hostel perempuan.. masa tu girlfriend kawan aku baru balik discussion. Biasa la.. budak U. Malam tu room mate dia takde, buat assignment ngan kengkawan dia yang lain. Dia dah tak kisah dah sebab dah biasa kena tinggal. Entah kenapa malam tu dia terasa mengantuk sangat padahal waktu tu kira masih awal untuk dia tidur. Dia tidur kat katil tingkat atas. Dia tidur katil double decker, kat tingkat atas. Biasanya kalau dalam bilik tuh dia la operator telefon... sebab biasanya ramai yang tukang telefon dia... Petang tu dia ada la buat panggilan. Okay jek... Esoknya bila dia bangun, dia tengok atas meja gagang telefon dia dah tercabut. Dia ingat room mate dia tak boleh tido sebab telefon selalu berdering peh tuh cabut gagang telefon. Tapi pelik la jugak.. biasanya orang kalau nak cabut pun dia cabut wayar belakang, tapi nih cabut wayar gagang telefon. Ah, lantak la.. dia fikir. Lepas tu room mate dia masuk. Baru balik. Dia tanya la kenapa kawan dia tu cabut wayar gagang telefon. Kawan dia terkejut sebab dia baru balik dari bilik kawan yang satu course ngan dia. Dia tidur kat sana. Yang minah nih terkejut la... sapa pulak yang cabut wayar gagang telefon nih? Nak kata dia tak kunci bilik... bilik diorang nih memang takleh bukak dari luar... unless kalau ada kunci. Nak kata dia mengigau..... dia la yang paling rajin nak angkat tipon.. lagi pun takkan dia boleh terfikir nak cabut wayar gagang telefon... (gagang telefon terletak jauh dari telefon dan dalam keadaan terlentang). Paling tidak angkat gagang telefon letak tepi atau cabut wayar telefon tu sendiri. Aku tak tau la benda apa yang mengganggu dia... tapi dah dua kali dia alami benda yang sam sejak baru bukak semester kedua




dipetik dari internet

xde keje..

arini bos xde die cuti smpai ari isnin..
x tau nk wat ape haa..
da bese wat keje ngan die...
da la sejuk kt sini mengigil beb

Monday, July 27, 2009

lame tak update...

ari ni second day li..
bleh tahan la boringnyer...
tp seb bek org kat sini ok2...
smla mmg penat gler..
byk keje bos aku bg..

Saturday, May 9, 2009

KELEBIHAN BERSABAR


1. Sabar adalah sifat mulia (mahmudah) yang mesti dimiliki oleh setiap umat islam

2. Untuk memiliki sifat sabar, perlulah mempunyai latihan yang berterusan.

3. Orang yang berusaha melatoh dirinya bersabar dan terus bersabar adalah orang yang dikasihi serta dekat dengan Allah SWT. Allah memandangnya dengan pandangan rahmat.

4. Orang yang bayak bersabar dalam membentuk dirinya untuk menjadi seorang penyabar (as-sobirrun), tidak akan disia-siakan Allah. Akhirnya, ia akan ditulis di sisi Allah sebagai hamba yang penyabar.

5. Apabila seseorang memiliki sifat sabar, maka ia telah memiliki kebaikan dan keuntungan yang banyak.

6. Apabila seseorang dianugerahkan sifat sabar, maka ketahuilah bahawa Allah Taala mehu memberikan kepadanya manfaat yang besar lagi luas, berpanjangan dari dunia sampai ke akhirat.

7. Antara keutamaan sifat sabar ialah:
>> Masuk syurga tanpa hisab (perhitungan)
>> Diampunkan dosa-dosa yang lalu
>> Memiliki iman sejati

NIELAH KARTUN2 YG AKU SUKE TGK!!!













tak kisah la orang nk kate mcm budak2 ke..
aku tak heran pasal bagi aku tgk kartun nie bleh hilangkan tensen..
tak payah nak pening2 pale pkir jalan cite die...

aku suke spongebob pasal die nie unik, klakar dan lurus bendul...hehe
upin n ipin lak pasal dorang nie comel gler kan??
detektif conan lak pasal aku nie suke bende yg pelik2, aku suke gak bab2 menyiasat nie..
cite nie memang tak rugi tgk..
totally spies pun lebih kurang macam conan gak..
cume dorang nie lurus bendul ckit mcm spongebob..
huhuhu









BORING GLER!!!

( aku ngan rumet)

malam nie sensorang kt bilik..
layan lagu..

main internet...boring sebenarnyer nie..
walaupun on9 tapi boring gak...
rumet balik...
member pun ramai balik...
huhuhu bru terasa kesunyian ble xde kawan..
macam mane ngan orang yg tak bergaul tu yea?
dorang tak bosan ker??

PERCUMA SEGALA2 NYE!!


Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.

Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00

2) Tolong jaga adik : RM4..00

3) Tolong buang sampah : RM1.00

4) Tolong kemas bilik : RM2.00

5) Tolong siram bunga : RM3.00

6) Tolong sapu sampah : RM3.00

Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA

3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA

4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA

5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA

Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap waja h ibu,memeluknya dan berkata, "Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

Jika kamu menyayangi ibumu, "forward"kanlah Email ini kepada sahabat- sahabat anda.

1 orang : Kamu tidak sayangkan ibumu

2-4 orang : Kamu sayang ibumu

5-9 orang : Bagus! Sayang jugak kamu kepada Ibumu

10/lebih : Syabas!Kamu akan disayangi Ibumu

Friday, May 8, 2009

NIE LAH KAWAN2 SAYE YG GLER2!!

isi mase lapang
peace!!!

peace!

kitorang memang gler2 satu klas..
klas ktorang je laar yg paling bising kat sini..
kitorang memang kucar-kacir lah..
hehehehehehehe
btul x korang????

PENGORBANAN IBU TAK BLEH GANTI PUNYER!!


Ingatlah pengorbanan ibuuuuu....
Orang kata aku lahir dari perut mak..
Bila dahaga, yang susukan aku.. mak
Bila lapar, yang suapkan aku..ibu
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. mak
Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. Bu!
Bila bangun tidur, aku cari.. mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ..mak
Bila nak bermanja... aku dekati mak
Bila nak bergesel... aku duduk sebelah mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya mak
Bila nakal, yang memarahi aku... mak
Bila merajuk... yang memujukku cuma..mak
Bila melakukan kesalahan... yang paling cepat marah..mak
Bila takut... yang tenangkan aku.. mak
Bila nak peluk... yang aku suka peluk..mak
Aku selalu teringatkan ..mak
Bila sedih, aku mesti talipon... Mak
Bila seronok... orang pertama aku nak beritahu... mak
Bila bengang.. aku suka luah pada ..Mak
Bila takut, aku selalu panggil.. "makkkkkkkkkkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah ..Mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga Mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu..Mak
Bila ada masalah, yang paling risau.. Mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni... Mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku. . Mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku, Mak
Yang selalu berleter kat aku.. . Mak
Yang selalu puji aku.. Mak
Yang selalu nasihat aku.. .Mak
Bila nak kahwin..
Orang pertama aku tunjuk dan rujuk... Mak
Aku ada pasangan hidup sendiri
Bila seronok... aku cari pasanganku
Bila sedih... aku cari Mak
Bila berjaya... aku ceritakan pada pasanganku
Bila gagal... aku ceritakan pada Mak
Bila bahagia, aku peluk erat pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat Mak
Bila nak bercuti... aku bawa pasanganku
Bila sibuk... aku terlupa pada Mak
Bila sambut valentine... Aku hadiahi bunga pada pasanganku
Bila sambut hari ibu... aku cuma dapat ucapkan Selamat Hari Ibu
Selalu... aku ingat pasanganku
Selalu... Mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila.. aku nak talipon Mak
Selalu... aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila.... aku nak belikan hadiah untuk Mak
Renungkan:
Dulu Mak pernah kata: "Kalau kamu sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kamu kirim wang untuk Mak? Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata. Hari ini kalau Mak mahu lima ratus sebulan pun aku mampu. Aku boleh kirimkan. Tapi Ibu sudah tiada.
ingatlah pengorbanan ibuuuuu....
Dibawah adalah Nukilan Syeikh Hassan Al Banjari
Perjuangan mu bagai lilin yang membakar
Bersinar menerangi kegelapan
Rela Berkorban meredah onak berduri
Jasa Bakti mu sejernih air di qhali
Sinar cahaya murni mu menerangi keluhuran insan
Kau lah insan yang bernama Ibu
Ya Allah Engkau pelihara lah kedua ibubapa ku.sepertimana mereka membela ku dari kecil.
Jauh di sudut uslub kalbu ni sayu & pilu mengenangkan pergorbanan mu ibutapi aku manusia yg selalu lalaiselalu lupa kan ibu ku.Maaf kan diri ku wahai ibuku..
aloo..
lame gak x bukak nie..
ari ramai gak member balik pasal ari isnin cuti kan..
aku tak balik pasal mgu lepas da balik...
agak boring lar gak..
tapi seb bek ade geng..ajim..kak ana..2 org je la yg tak blik..
tak tau nak wat per..
memang kesunyian gler nie...

CERITA SEDIH ADIK-BERADIK

Aku cuma ada seorang adik. Usianya tiga tahun lebih muda daripada aku. Suatu hari, untuk mendapatkan sehelai sapu tangan yang menjadi keperluan anak gadis ketika itu, aku ambil 50 sen dari poket seluar ayah. Petang itu, pulang saja dari sekolah - ayah memanggil kami berdua. Dia meminta aku dan adik berdiri di tepi dinding. Aku menggeletar melihat rotan panjang sedepa di tangan ayah. "Siapa ambil duit ayah?" tanya ayah bagai singa lapar. Aku langsung tidak berdaya menentang renungan tajam mata ayah. Kedua-dua kami membisu,cuma tunduk memandang lantai."Baik,kalau tak mengaku,dua-dua ayah rotan!" sambung ayah sambil mengangkat tangan untuk melepaskan pukulan sulungnya ke belakang aku. Tiba-tiba, adik menangkap tangan ayah dengan kedua-dua belah tangannya sambil berkata, "Saya yang ambil!" Belum sempat adik menarik nafas selepas mengungkapkan kata-kata itu, hayunan dan balunan silih berganti menghentam tubuh adik.Aku gamam,lidah kelu untuk bersuara. Walau perit menahan sakit, setitis pun airmata adik tak tumpah. Setelah puas melihat adik terjelepok di lantai, ayah merungut: "Kamu sudah mula belajar mencuri di rumah sendiri. Apakah lagi perbuatan kamu yang akan memalukan ayah di luar kelak?"Malam itu, emak dan aku tak lepas-lepas mendakap adik. Belakangnya yang berbirat dipenuhi calar-balar cuba kami ubati. Namun adik cukup tabah. Setitis pun air matanya tidak mengiringi kesakitan yang mencucuk-cucuk. Melihat keadaan itu, aku meraung sekuat hati, kesal dengan sikap aku yang takut berkata benar. Adik segera menutup mulutku dengan kedua-dua belah tangannya lalu berkata,"Jangan menangis kak,semuanya dah berlalu!" Aku mengutuk diri sendiri kerana tidak mampu membela adik.Tahun bersilih ganti, peristiwa adik dibelasah kerana mempertahankan aku bagaikan baru semalam berlaku. Adik mendapat tawaran belajar ke sekolah berasrama penuh dan aku pula ditawarkan menyambung pelajaran ke peringkat pra-universiti. Malam itu ayah duduk di bawah cahaya lampu minyak tanah bersama ibu di ruang tamu. Aku terdengar ayah berkata, "Zah, kedua-dua anak kita cemerlang dalam pelajaran. Abang bangga sekali!""Tapi apalah maknanya bang... !" aku terdengar ibu teresak-esak."Di mana kita nak cari duit membiayai mereka?" Ketika itulah adik keluar dari biliknya. Dia berdiri di depan ayah dan ibu. "Ayah,saya tak mahu ke sekolah lagi!" Perlahan-lahan ayah bangun, membetulkan ikatan kain pelekatnya dan merenung wajah emak,kemudian wajah adik dalam-dalam. Panggggg... .sebuah penampar singgah di pipi adik. Seperti biasa yang mampu aku lakukan ialah menutup muka dan menangis."Kenapa kamu ni?Tahu tak,kalau ayah terpaksa mengemis kerana persekolahan kamu, ayah akan lakukan!" "Orang lelaki kena bersekolah. Kalau tak, dia takkan dapat membawa keluarganya keluar daripada kemiskinan," aku memujuk adik tatkala menyapu minyak pada pipinya yang bengkak. "Kakak perempuan... biarlah kakak yang berhenti."Tiada siapa yang menyangka, dinihari itu adik tiada dibiliknya. Dia membawa bersamanya beberapa helai baju lusuh yang dia ada. Di atas pangkin tempat dia lelapkan mata, terdapat sehelai kertas yang tercatat... .."Kak... untuk dapat peluang ke universiti bukannya mudah. Saya cari kerja dan akan kirim wang buat akak."Apa lagi yang saya tahu selain meraung. Ayah termenung, jelas dia cukup kecewa. Begitu juga emak yang menggunakan air matanya memujuk ayah. Suatu petang ketika berehat di asrama, teman sebilik menerpa: "Ada pemuda kampung tunggu kau kat luar!" "Pemuda kampung?" bisikku. "Siapa?" Tergesa-gesa aku keluar bilik. Dari jauh aku nampak adik berdiri dengan pakaian comotnya yang dipenuhi lumpur dan simen."Kenapa sebut orang kampung, sebutlah adik yang datang!" Sambil tersenyum dia menjawab, "Akak lihatlah pakaian adik ni. Apa yang akan kawan-kawan akak kata kalau mereka tahu saya adik kakak?" Jantungku terasa berhenti berdenyut mendengarkan jawapannya. Aku cukup tersentuh. Tanpa sedar, air jernih mengalir di pipi. Aku kibas-kibas bebutir pasir dan tompokan simen pada pakaian adik. Dalam suara antara dengar dan tidak, aku bersuara, "Akak tak peduli apa orang lain kata." Dari kocek seluarnya, adik keluarkan sepit rambut berbentuk kupu-kupu.Dia mengenakan pada rambutku sambil berkata, "Kak, saya tengok ramai gadis pakai sepit macam ni, saya beli satu untuk akak." Aku kaku. Sepatah kata pun tak terucap. Aku rangkul adik dan dadanya dibasahi air mataku yang tak dapat ditahan-tahan.Tamat semester, aku pulang ke kampung sementara menunggu konvokesyen. Aku lihat tingkap dan dinding rumah bersih, tak seperti selalu. "Emak,tak payahlah kerja teruk-teruk bersihkan rumah sambut saya balik.""Adik kamu yang bersihkan. Dia pulang kelmarin. Habis tangannya luka-luka."Aku menerpa ke biliknya. Cantik senyum adik. Kami berdakapan. "Sakit ke?" aku bertanya tatkala memeriksa luka pada tangannya. "Tak... .Kak tahu, semasa bekerja sebagai buruh kontrak, kerikil dan serpihan simen jatuh seperti hujan menimpa tubuh saya sepanjang masa. Kesakitan yang dirasa tidak dapat menghentikan usaha saya untuk bekerja keras."Apalagi... aku menangis seperti selalu.Aku berkahwin pada usia menginjak 27 tahun. Suamiku seorang usahawan menawarkan jawatan pengurus kepada adik. "Kalau adik terima jawatan tu, apa kata orang lain?" kata adik. "Adik takde pelajaran. Biarlah adik bekerja dengan kelulusan yang adik ada.""Adik tak ke sekolah pun kerana akak." kata ku memujuk. "Kenapa sebut kisah lama, kak?" katanya ringkas, cuba menyembunyikan kesedihannya. Adik terus tinggal di kampung dan bekerja sebagai petani setelah ayah tiada. Pada majlis perkahwinannya dengan seorang gadis sekampung, juruacara majlis bertanya, "Siapakah orang yang paling anda sayangi?" Spontan adik menjawab, "Selain emak, kakak saya... ."katanya lantas menceritakan suatu kisah yang langsung tidak ku ingati."Semasa sama-sama bersekolah rendah, setiap hari kami berjalan kaki ke sekolah. Suatu hari tapak kasut saya tertanggal. Melihat saya hanya memakai kasut sebelah, kakak membuka kasutnya dan memberikannya pada saya. Dia berjalan dengan sebelah kasut. Sampai di rumah saya lihat kakinya berdarah sebab tertikam tunggul dan calar-balar." "Sejak itulah saya berjanji pada diri sendiri. Saya akan lakukan apa saja demi kebahagiaan kakak saya itu. Saya berjanji akan menjaganya sampai bila-bila."Sebaik adik tamat bercerita, aku meluru ke pelamin, mendakap adik sungguh-sungguh sambil meraung bagaikan diserang histeria.Adakah kita sanggup sungguh2 berkorban untukNYA sbg bukti cinta dan kasih kita?

Thursday, March 26, 2009

haloo..
lame tak bukak blog nie...
x tau pe cter da..

Sunday, March 8, 2009

nak mid nie...

mgu nie ktorg x blik pasal mgu dpn nk mid...
tp x study sgt pun...
hehehe
tp bce jugak au..
minx2 bleh buat mse mid t...
insyaallah

Wednesday, February 18, 2009

allohaaaa

alo my blog da lame x bukak blog nie...heheeheh..
saper2 nak komen...komen la yek....rindu tul kat blog nie...heheheheheheeheh